Garantia de participare la licitatie
Contractele in domeniul constructiilor, precum si majoritatea contractelor pentru furnizarea bunurilor de capital, de regula din sectorul public, sunt acordate prin licitatie. Conditiile si regulile acestei proceduri constau in necesitatea ofertantilor care liciteaza de a furniza o garantie de participare la licitatie pentru un anumit procent, care in general se situeaza intre 1% si 5% din valoarea proiectului. Aceste tipuri de garantii sunt de cele mai multe ori cu plata la cerere.
Scopul unei garantii de participare la licitatie este sa asigure faptul ca licitatorul nu isi retrage sau modifica oferta inainte ca aceasta sa fie adjudecata si ca acesta va accepta si va semna contractul in cazul in care licitatia este castigata de el.
Regulile pentru garantia de participare la licitatie cer de asemenea ca licitatorii sa furnizeze o garantie de performanta intr-un interval determinat de timp dupa adjudecare. Nu este un lucru neobisnuit ca garantia de participare la licitatie sa fie insotita de o scrisoare de intentie angajanta de la o banca.
Beneficiarul/antreprenorul are dreptul sa faca apel la garantia de participare la licitatie atunci cand licitatorul nu isi indeplineste obligatiile survenite odata cu participarea la licitatie.
Despagubirea antreprenorului consta intr-o suma de bani platita de catre licitator ca o compensatie pentru timpul si banii pierduti in procesul de reexaminare a ofertelor trimise de alti contractori/licitatori. Garantiile de participare la licitatie contin de regula o data de expirare fixa care corespunde cu data de adjudecare, dar pot exista situatii in care perioada de validitate sa fie extinsa.
Prin natura lor, garantiile de participare la licitatii inceteaza a-si mai indeplini functiile si nu se mai poate face apel la ele odata ce contractul a fost castigat de un alt licitator.
SURSA Stire: efin.ro