Licitaţiile pentru realizarea de studii de fezabilitate (SF) pentru autostrăzi lansate la începutul lunii mai de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), între care şi aşa-numita autostradă a lui Dragnea, Bucureşti-Alexandria, au pornit cu stângul. Mai multe firme de proiectare au depus contestaţii sau notificări, acuzând că în caietele de sarcini există „clauze abuzive” şi „cerinţe ilegale”. Proiectanţii susţin, printre altele, că termenul de patru luni în care trebuie predat SF-ul este „exagerat de scurt”,şi că anumite prevederi din caietul de sarcini „încalcă flagrant dreptul prestatorului de a încasa preţul contractului, în cuantumul ofertat”, solicitând suspendarea procedurii de achiziţie. Este vorba de studiile de fezabilitate pentru autostrăzile Bucureşti-Giurgiu, Ploieşti-Buzău, Alexandria-Craiova, Bucureşti-Alexandria, Craiova-Calafat, Braşov-Bacău, Paşcani-Siret, Focşani-Bacău, Bacău-Paşcani şi Buzău-Focşani. Valoarea totală estimată de CNADNR pentru executarea studiilor de fezabilitate pentru cele 10 autostrăzi este de 238 milioane de lei, fără TVA, echivalentul a 53,6 milioane de euro fără TVA. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins până acum cererile pentru suspendarea procedurii pentru şapte din cele 10 licitaţii.
Firmele de proiectare acuză „numărul foarte mare de cerinţe nelegale şi clauze contractuale abuzive care afectează în mod grav procedura de atribuire”.
„Aceste cerinţe nelegale şi clauze abuzive nu numai că sunt de natură a vătăma şi păgubi grav viitorul contractant, dar conduc în mod indirect la încălcarea unuia dintre scopurile esenţiale ale achiziţiei puiblice şi anume utilizarea eficientă a fondurilor publice”, se arată în notificarea trimisă CNADNR de una dintre firmele de proiectare pentru procedura de licitaţie pentru studiilor de fezabilitate pentru autostrada Bucureşti-Giurgiu.
Reprezentanţii CNADNR au declarat miercuri că în total au fost depuse 50 de contestaţii.
„Am primit între 1 mai şi 12 mai 50 de contestaţii care acum sunt în analiză la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Se solicită, printre altele, suspendarea procedurilor de achiziţie publică, lucru care înseamnă decalarea cu cel puţin 2-3 luni a termenlor”, a declarat miercuri Horia Nicolae, director al direcţiei de pregătire contracte din CNADNR, la conferinţa ZF Construction & Infrastructure Summit ’14.
Horia Nicolae spune că până la sfârşitul săptămânii vor mai fi publicate în SEAP alte şase „proiecte majore de realizare de autostradă pentru elaborarea, revizuirea sau reactualizarea studiilor de fezabilitate”.
Licitaţia pentru autostrada Bucuresti Alexandria, contestată de patru firme
Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea SF-ului pentru autostrada Bucuresti Alexandria este de 19.670.279 lei, fără TVA, (aproximativ 4,37 milioane de euro), care include şi suma de 1,78 milioane de lei pentru „cheltuieli diverse şi neprevăzute” în procent de 10% din valoarea serviciilor.
Pe lângă elaborarea autostrazii Bucuresti Alexandria, contractul include şi pregătirea documentaţiei pentru transmiterea aplicaţiei de finanţare din fonduri stucturale pentru proiectul autostrăzii, precum şi pregătirea documentaţiei de atribuire pentru contractele de lucrări aferente proiectului autostrăzii.
Una dintre firmele de proiectare care a depus o notificare care se intinde pe 23 de pagini menţionează, printre altele, că CNADNR impune executarea unui proiect complex „într-un termen exagerat de scurt” şi că „încalcă flagrant dreptul prestatorului de a încasa preţul contractului, în cuantumul ofertat”.
Aceeaşi firmă mai susţine că autoritatea contractantă, adică CNADNR, încalcă dreptul prestatorului de a primi dobânzi penalizatoare, potrivit legii, precum şi despăgubiri pentru pierderile sau prejudiciile suferite.
SURSA : gandul.info