Fondurile europene ar putea deveni un vis pentru persoanele care sperau sa le obtina, mai ales intr-un an al crizei, in conditiile in care doritorul trebuie sa vina intai cu banii lui sau ai bancii, iar conditiile de creditare sunt tot mai aspre.
„In jur de 90% dintre clientii nostri, firme care au semnat contracte de finantare pentru proiecte privind dezvoltarea rurala, agricultura si industrie alimentare, sunt in dificultate pentru a-si asigura partea de cofinantare”, a spus Stefan Mitrache, directorul firmei de consultanta Agro Consult Proiect, pentru Cotidianul.
Pentru a demara un proiect finantat din banii UE, firmele trebuie sa convinga banca sa le acorde un credit echivalent cu jumatate din valoarea investitiei. Ulterior se semneaza si contractul pentru proiect.
Pentru ca dobanzile au crescut, iar euro a luat un avant considerabil, ratele devin si ele considerabil mai mari. Iar cum banii de la UE vin dupa ce omul a cheltuit 20% din banii lui, si nu vin toti odata, ci esalonat, tot mai putine firme mai spera sa poate beneficia de un astfe de ajutor
„Clientii nostri se gandesc sa mai astepte sa se regleze sistemul bancar. Poate ar trebui ca acestea sa gaseasca o formula convenabila, daca UE da jumatate gratis, ar putea si bancile sa scoata niste pachete atractive, sa dea acestor clienti o dobanda rezonabila sau o perioada de gratie.