Sub titlul Banul public si interesul privat: O evaluare a eficientei, integritatii si transparentei sistemului de achizitii publice in Romania, Societatea Academica din Romania a publicat in data de 23 octombrie 2009 o excelenta analiza a activitatii din domeniul achizitiilor publice in Romania de la preluarea in dreptul intern a acquis-ului comunitar si pana in prezent. Prin amabilitatea SAR va punem la dispozitie textul integral al raportului:

Care sunt principalele disfunctionalitati ale sistemului de achizitii publice in Romania? E normal sa se anuleze licitatii in nu mai putin de 25% din cazuri, de catre autoritatile contractante? Se pot frauda licitatiile publice in Romania, respectand totusi cu strictete cadrul legal? Este nevoie de o legislatie mai stricta sau, dimpotriva, procedurile sunt prea birocratice? Nu in ultimul rand, cum raspund institutiile statului cand sunt intrebate de achizitii si contracte din bani publici? SAR a incercat sa raspunda acestor intrebari in raportul „Banul public si interesul privat: O evaluare a eficientei, integritatii si transparentei sistemului de achizitii publice in Romania”, lansat pe 23 octombrie la Howard Johnson.

Raportul a fost realizat in cadrul unui proiect PHARE. In acest proiect, SAR a solicitat date despre licitatii si contracte de la aproape 300 de institutii publice, a analizat 29 de contracte sensibile si a pornit 7 actiuni in instanta prin care reclama incalcari ale prevederilor legii achizitiilor publice si restrictionari nejustificate ale accesului la informatii. Printre entitatile actionate in instanta se numara AVAS, ANRM, Metrorex, Eximbank, Primaria Sector 1 si Primaria Constanta. Prin aceste actiuni, SAR a urmarit sa creeze precedente judiciare, sa lamureasca cine are obligatia de a furniza informatii publice si sa stabileasca in ce masura o entitate publica poate accepta solicitarea unor contractanti/asociati de a introduce in contracte clauze de confidentialitate. Au fost examinate principalele concluzii ale raportului SAR, intre care analiza defectelor de sistem, recomandarile de politici publice rezultate, precum si partea de actiuni in instanta initiate de SAR.

SURSA : forumachizitii.ro