StiriPasi necesari pentru participarea la licitatii publice | Asigurare de garantie

Numite si autoritati contractante, autoritatile publice (orase, ministere, universitati, companii de servicii sau utilitati etc) desfasoara activitati de achizitii publice, avand ca obiect obtinerea de lucrari, servicii sau produse, in baza unor contracte de achizitie.

In Romania, se estimeaza o valoare de aproximativ 20 miliarde de euro directionati spre contracte de achizitii publice, anual. Mai mult decat atat, contractele de achizitii publice inseamna 16% din PIB, aproximativ 300 miliarde de euro.

Regula de baza pana la castigarea licitatiilor publice si semnarea contractelor de achizitie este garantarea procedurilor de atribuire, in concordanta cu regulile privind libera concurenta. Altel spus, scopul unei garantii de participare la licitatie este sa asigure faptul ca licitatorul nu isi retrage sau modifica oferta inainte ca aceasta sa fie adjudecata si ca acesta va accepta si va semna contractul in cazul in care licitatia este castigata de el.

Un prim pas important este alegerea tipului de licitatie a carui profit pare cel mai mare pentru dvs. Recomandam sa nu fie trecuta cu vederea analiza concurentilor ofertanti.

Exista mai multe tipuri de licitatii

Licitatii deschise – de cele mai multe ori se organizeaza intr-o singura etapa si in mod exceptional, in plus o licitatie online. Are loc preselectia participantilor la licitatie, urmare a depunerii anuntului de participare. Se stabilesc conditii minime din partea autoritatii contractante in ceea ce priveste selectia participantilor, in functie de profilul economic financiar si starea tehnica a fiecarui solicitant.

Licitatia restransa – orice operator economic poate veni cu o oferta. Doar cei selectati pot depune aceasta oferta.Procedura se anuleaza atunci cand numarul candidatilor selectati este mai mic decat cel precizat in anuntul de participare sau continua la etapa 2 daca exista cel putin un candidat  care a indeplinit criteriile de selectie.

Negocierea competitiva – orice operator economic depunde o solicitare de participare dupa publicarea anuntului de participare. Ulterior, autoritatea contractanta decide candidatii care indeplinesc criteriile de selectie. Acestia depun ulterior ofertele in baza carora autoritatea va incepe negocierile.

Dialogul competitiv – orice operator economic are drept de a depune o solicitare de participare dupa publicarea anuntului de participare.  Uleterior, autoritatea contractanta decide care dintre solicitanti poate intra in etapa de dialog.

Parteneriatul pentru inovare – similar cu negocierea competitiva

Procedura simplificata – presupune una sau mai multe etape de selectie a candidatilor, dar si negocierea ofertelor. Autoritatea contractanta poate consulta lista operatorilor economici agreati.

Pasi importanti pentru participarea la licitatii publice

  1. Asigurati-va ca ati inteles nevoia autoritatii contractante
  2. Asigurati-va garantia de participare la licitatii pentru a nu bloca sume de bani
  3. Realizarea unui plan de actiune: termene limita, cererea de participare, caietul de sarcini, documente pregatite din timp, testarea sistemului de achizitii online, detinerea unei semnaturi electronice.
  4. Oferiti informatii utile pentru beneficiar, usor iesite din tiparul formal. Recomandam sa nuu aglomerati cu materiale publicitare care pot fi usor ignorate.

Odata ce o persoana juridica isi depune oferta, nu mai are dreptul sa o retraga, motiv pentru care autoritatile contractante solicita garantii – de exemplu Bid Bond sau Garantia de participare la licitatii.

Urmatorul pas dupa atribuirea contractului este includerea in dosar a unei Garantii de Buna Executie. 

Garantia de participare la licitatii, este un instrument de garantare ce poate fi solicitat fiecarui Ofertant care participa la o procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Aceasta are rolul de a proteja Beneficiarul (Organizatorul) licitatiei fata de un eventual comportament necorespunzator al Ofertantului pe toata perioada de valabilitate a ofertei depuse pana la incheierea contractului de achizitie publica sau a acordului cadru. Nu poate depasi 2% din valoarea estimata a acestuia.

Asiguraregarantie.ro ofera solutii specializate in ceea ce priveste garantiile si participarea la licitatii, dupa profilul economic al participantului.

Exista 3 beneficii majore de a colabora cu o Asiguraregarantie.ro:

  1. Garantiile se emit in timp scurt
  2. Costuri reduse fata de scrisoarea de garantie bancara
  3. Respecta prevederile in vigoare

Suntem alaturi de dumnevoastra in deciziile de business si sustinem profitabilitatea afacerii dumneavoastra.

Cu o experienta de 17 ani in domeniul asigurarilor, va stam la dispozitie cu raspunsuri specializate. Trimite-ne un mesaj – click aici