Problemele de care se lovesc jucatorii din industria asigurarilor

Cel mai mare risc pe care il intampina in prezent industria asigurarilor este generat de valul de noi reglementari introduse la nivel international si local, conform unui nou raport care prezinta riscurile existente in sectorul asigurarilor.

Raportul “Insurance Banana Skins” realizat de catre Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI) in colaborare cu PwC, indica faptul ca noile reglementari vizand aspecte precum solvabilitatea si practicile de afaceri ar putea coplesi industria prin costuri si probleme de conformitate. Ar putea, de asemenea, sa distraga managementul de la aspecte mai urgente precum profitabilitatea afacerii intr-un moment in care intreaga industrie a asigurarilor se afla sub presiune.Sondajul a inclus mai mult de 600 de practicieni din domeniul asigurarilor si observatori ai industriei din 54 de tari, consultati cu privire la riscurile majore anticipate pentru urmatorii 2-3 ani. Reglementarile reprezinta principalul risc identificat in multe piete majore, incluzand America de Nord, Europa si Orientul Indepartat/zona Asia-Pacific. Acesta este cel de-al doilea sondaj consecutiv “Banana Skins” care plaseaza reglementarea pe primul loc in topul preocuparilor asiguratorilor, subliniind incertitudinea constanta ce planeaza in jurul unor initiative majore de acest fel.

Directiva Solvency II a Uniunii Europene, aflata in cel de-al 7-lea an de planificare, a reprezentat o preocupare centrala, in special pentru ca multe dintre tarile din afara Uniunii Europene asteapta sa vada rezultatele inainte de a-si finaliza propria planificare.

Un alt set de riscuri este identificat in domeniul practicilor de afaceri, o zona puternic influentata de reglementare. In ciuda numeroaselor masuri implementate de catre companii si de catre autoritatile de reglementare menite sa puna in ordine practici precum vanzarile incorecte, aceasta ramane in continuare o zona de risc, in special intr-o perioada de stres economic, cand presiunea de a genera vanzari este foarte puternica.Alte preocupari care reies din sondaj includ starea de incertitudine a pietelor financiare si starea economiei mondiale . Acestea se adauga tensiunilor dintr-o industrie care a fost presata ani de-a randul de rate scazute ale dobanzilor si de o competitie acerba. Un aspect particular il reprezinta mostenirea produselor cu beneficii definite , dar care nu pot fi finantate intr-un mod profitabil la randamentul scazut inregistrat astazi.

Mentinerea unor conditii de piata dificile a adus in prim-plan si calitatea managementului si, in particular, managementul riscului.
Sondajul din acest an indica o preocupare continua privind riscurile legate de catastrofe naturale, data fiind frecventa crescuta a acestor evenimente, precum si costurile din ce in ce mai mari ale revendicarilor. In unele piete precum Noua Zeelanda sau Australia, abordarea asiguratorilor fata de revendicarile aparute in urma catastrofelor naturale a devenit o problema majora la nivel politic.

citeste mai mult pe finantistii.ro